AKTUELT

Grappas debutantpris 2014

Søknadsfrist for Grappas debutantpris 2014 er forlenget til 30. november. Bidragene har allerede begynt å strømme inn. Ikke nøl med å søke!
Vinneren vil bli annonsert i desember.

Grappas debutantpris 2012 til Erlend Apneseth

Erlend ApnesethUnder en konsert på Viseklubben Josefine i Oslo onsdag kveld ble Grappas debutantpris for 2012 delt ut av jurymedlem Susanne Lundeng. Årets vinner er den 22 år gamle spelemannen Erlend Apneseth fra Jølster i Sogn og Fjordande. Han er den sjette vinneren i rekken etter Valkyrien Allstars, Gjermund Larsen, Siri Nilsen, Frida Ånnevik og Moskus.

Erlend Apneseth er elitespelemann klasse A på hardingfele fra Landskappleiken i 2012, og har tidligere kommet høyt på resultatlistene både i fylkeskappleik og vestlandskappleik.  Vinneren har tidligere deltatt på antologien ”Jølster 2012” sammen med utøverne Sigmund Eikås, Gro Marie Svidal og Synnøve Bjørseth. Han bor for tiden på Voss der han studerer ved Ole Bull Akademiet. Apneseth går i lære hos spelemannen Håkon Høgemo.

De siste årene har han, stadig med folkemusikken og hardingfela som utgangspunkt, søkt seg mot samtidsmusikk, improvisert musikk og jazz. Han har samarbeidet med dansekompaniet Carte Blanche i oppsetningen ”Try In House 3”, og gjort prosjekter med større improvisasjonsensembler og folk- og jazzbaserte grupper.  Det var spesielt Apneseths improvisasjoner for solo hardingfele som beveget og overbeviste årets jury. I sin uttalelse konkluderte de med at «han er en musiker med en tydelig personlighet og vilje til å tråkke opp en egen sti.»
Årets jury bestod av Susanna Wallumrød, Torbjørn Dyrud, Susanne Lundeng, Sinikka Langeland og Andreas Risanger Meland.

Moskus: Salmesykkel

 

 

 

 

 

 
Fjorårets vinnere av Grappas debutantpris slipper sitt debutalbum Salmesykkel på CD og LP 31. august. Det blir lanseringkonsert på Nasjonal Jazzscene 5. september.

Moskus vant Grappas debutantpris 2011

I forkant av Valkyrien Allstars sin konsert på Parkteatret 20. oktober ble Grappas debutantpris delt ut for femte gang. Valkyrien Allstars var i 2006 de aller første som vant prisen, og denne kvelden feiret de utgivelsen av sin tredje plate “Ingen Hverdag”. Vinner av Grappas Debutantpris 2011 er trioen Moskus.

Om årets vinner sier juryen:
» Vinneren er en akustisk trio. På tross av ung alder, har de kommet langt i å finne et spennende, modent og lekent uttrykk. Gruppen jobber innenfor det svært utfordrende pianotrioformatet. Musikken deres har sitt utspring fra jazzen og improvisasjonsmusikken, men har også vidåpne dører mot andre uttrykk. Selv nevner de inspirasjonskilder som norsk folkemusikk, impresjonisme, gospel- og salmemusikk. De møttes som musikere i bandet til en felles venninne på jazzlinja i Trondheim. En dag måtte venninna gå tidlig fra øvelsen, og de tre bestemte seg for å fortsette å spille litt etter at hun var gått. Dermed var et nytt band født. En enstemmig jury gleder seg stort til å høre denne gruppens debutalbum om et år.”

Moskus har spilt sammen i to år og består av pianist Anja Lauvdal (24) fra Flekkefjord, bassist Fredrik Luhr Dietrichson (22) fra Haugesund og trommeslager Hans Hulbækmo (21) fra Tolga. Hans og Anja spiller også i bandene Avalanche og Your Headlights Are On. Hver for seg har de tre musikerne allerede rukket å vinne en rekke priser.
Anja mottok i august Oslo jazzfestival og Statkrafts Young Star-stipend. Hans var tidligere i år med på å vinne Young Nordic Jazz Comets sammen med Hanna Paulsberg Concept, og Fredrik mottok i 2010 Statoils Sildajazzpris.